2014/02/03

FOOD: Jamie Oliver's krokante zalm met opgeleukte rijst!

Een heerlijk recept van Jamie Oliver. Het zou in 30 minuten klaar moeten zijn maar als je alles wilt maken van dit recept (zalm, rijst, salade, guacamole EN tortilla's), sta je toch 'ietsje' langer in de keuken! Ik maakte het voor het eerst samen met een vriendinnetje en het is zéker het delen waard. Heerlijk! Krokante zalm, opgeleukte rijst, babycourgettesalade en geniale guacamole. Een hele mond vol maar wel een hele lekkere. 


Jamie in 30 minuten


Ik heb de babycourgettesalade en de bessenspritzer (toetje) weggelaten in mijn post omdat het gerecht verder al uit heel veel andere groentjes bestaat! Met Jamie's recepten kun je eindeloos variëren. Als je niet zoveel trek of weinig tijd hebt (nog minder dan 30 minuten), kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alleen de krokante zalm te maken met de opgeleukte rijst, of alleen de tortilla's met de guacamole. Ik wil jullie niets onthouden van dit heerlijke recept! 

Benodigdheden (2-3 personen):
Krokante zalm:
1 (punt)paprika
Bosje lente-uitjes
1 rode peper
2-3 zalmfilets (met vel)
1 citroen
Olijfolie (extra vierge)
Venkelzaad
Peper
Zeezout

Opgeleukte rijst:
1 kopje basmatirijst
1/2 potje rode (gegrilde) paprika's
1/2 courgette
Paar takjes verse basilicum
Olijfolie (extra vierge)
Balsamicoazijn
Peper

Guacamole:
Bosje lente-uitjes
1/2 bosje verse koriander
1 rode peper
1 teen knoflook
1-2 limoenen
1-2 rijpe avocado's
1 handvol kerstomaatjes

Tortilla's:
1/2 pak tortilla's (rest kun je de volgende dag als lunch gebruiken)
150 gram zure room

Bereiding:
Krokante zalm:
Schenk een paar scheuten olijfolie in een grote braadslede of ovenschaal. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd de paprika en de lente-uien in stukjes van 2 centimeter. Hak de Spaanse pepers in grove stukjes. Besprenkel de zalm aan beide kanten met olijfolie, strooi er zout en peper op en rasp er met een fijne rasp wat citroenschil over. Wrijf er de zalm goed mee in en was je handen. Snijd het stuk zalm eventueel doormidden zodat het in de braadslede past, leg de vis er met het vel naar boven in en strooi er de gesneden groenten omheen. Zet hem in het midden onder de hete gril en zet de kookwekker op 14 minuten.

Haal de zalm na 14 minuten uit de oven, trek met een mesje en je vingers heel voorzichtig het vel los en klap het om. Strooi er een snufje zout en het venkelzaad op. Keer de groente om, zet de braadslede terug onder de hete grill en laat nog 5 minuten bakken, of tot het vel echt heel krokant is. 

Variatie: je kunt uiteraard ook voor zalmfilet zonder vel kiezen, dit bespaart je bovendien nog wat extra tijd!

Opgeleukte rijst:
Doe de rijst in een middelgrote steelpan en giet er een laag van 1 ½ centimeter kokend water op. Leg er een deksel op, draai het vuur hoog en laat de rijst 7 minuten koken. Haal de pan dan van het vuur en laat de rijst vervolgens 7 minuten met deksel stomen.

Hak de potpaprika's, de basilicumblaadjes en de courgette in stukjes en meng dit door elkaar. Doe er een snufje peper, een flinke scheut extra vierge olijfolie en een scheutje balsamicoazijn bij. Meng vervolgens de gare rijst er door. 


Jamie's krokante zalm met opgeleukte rijst!

Guacamole:
Meng de in stukjes gesneden lente-uitjes, rode peper, koriander, knoflook, sap van de limoen en een scheut olie door elkaar. Prak vervolgens de avocado en snijd de tomaten fijn en roer dit er ook doorheen. Voeg eventueel nog wat zout, peper of extra limoensap toe.

Tortilla’s:
Leg de tortilla’s voor een paar seconden per kant in de grill- of koekenpan (of doe ze 10 tot 15 seconden in de magnetron). Serveer met de zure room. Eet smakelijk!

Xoxo Anneke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten