2014/02/10

FOOD: Witlofschotel met homemade mangochutney

Witlof kan soms best bitter zijn maar deze schotel maakt alles goed. Dit recept is een sensatie van zoet, bitter, hartig en romig! Mmm, een heerlijke ovenschotel met witlof en mangochutney!


Witlofschotel met homemade mangochutney

Benodigdheden (2 personen):
3 stronken witlof
Gehakt
1/2 bakje champignons + 1/2 prei
Zeezout
Peper
Kerriepoeder
Zakje aardappelpuree

Mangochutney:
1 mango
1 ui
1 teentje knoflook
3 el (olijf)olie
1 rode peper
2 cm gember of 1 tl gemberpoeder
1 mespuntje cayennepeper
1 el citroensap
Flinke hand rozijnen en gedroogde abrikozen
Optioneel: handje gehakte walnoten

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen kant en klare mangochutney te gebruiken! Dit koop je (in sommige gevallen) bij de supermarkt of toko. Ook deze is erg lekker!

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200ยบ en vet de ovenschaal in. Maak de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je kunt natuurlijk ook verse aardappelen gebruiken voor de puree! Snijd de witlof in de lengte door midden en haal het bittere hart eruit. Kook ze in 5 minuutjes beetgaar en giet daarna goed af! Rul intussen het gehakt samen met de champignons, prei en de kruiden. 

Mangochutney:
Schil de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit olie in een pan en fruit de mango, rozijnen en abrikozen, knoflook en de ui. Snijd de peper in dunne ringen. Schil de gember en snijd de gember fijn. Voeg de peper en gember toe aan de mango en laat circa 30 minuten op laag vuur koken.
Breng de chutney op smaak met cayennepeper en citroensap en laat nog eventjes inkoken tot jam dikte. Als je het niet meteen gebruikt: schenk de chutney in een schone pot, dek af met plasticfolie en sluit de deksel. Laat de chutney afkoelen en bewaar het in de koelkast. 

Doe als eerst de witlof in de ovenschaal (snijd in kleinere stukken) gevolgd door het gehaktmengsel. Voeg vervolgens een laag mangochutney toe over het gehakt. Maak de schotel compleet door de schotel te bedekken met een laag aardappelpuree. Strooi er eventueel nog wat broodkruim overheen voor een knapperig laagje. Laat ongeveer 25 minuutjes garen in de oven! Eet smakelijk!

Xoxo Anneke

Geen opmerkingen:

Een reactie posten